Naturen omkring Blushøjgård

På Blushøjgård er der rig mulighed for at komme i tæt kontakt med naturen. Du kan f.eks. gå op på Peter Dolmens høj, hvor du kan slappe af i ‘hængesofaen’ og nyde udsigten.

Du kan også låne en strandstol og sætte dig helt ud til skrænten foran gården og fordybe dig i roen som findes tæt på havet.

En tredje mulighed er at gå om og nyde Blushøjsgårds æblelund. Måske finde nogle modne æbler og gå videre hen og nyde synet af vores lille sø.

Sidst men ikke mindst hører der 1 km strand med til Blushøjgård. Du kan igen tage en strandstol med ned til vandkanten – eller medbringe dit badehåndklæde og udse dig ’din egen plet’. Det er en meget fredelig strand, der har sin egen stemning. Det er en varieret strand, med mulighed for at finde flotte spændende sten, masser af hulsten – og fossiler. Der er også mulighed for at ligge og nyde det på stranden – og for at mærke roen og føle sig i et med naturen.

Udsigtspunktet Peter Dolmens høj

Det meget smukke udsigtspunkt Peter Dolmens høj (30 m) ligger på skrænten lige ved stranden. Her kan du smelte helt ind i den smukkeste udsigt over Kattegat, som folder sig ud foran dig, så langt øjet rækker. Øen Hjelm ligger lige for dit blik og giver udsigten et ganske særligt perspektiv. Fra højen kan du også skue hen langs de smukke imponerende skrænter ved stranden. Et sted hvor du måske kan have lyst til at sidde og bare nyde – og finde roen indeni.

Maltkøllen

I gammel tid var ølbrygning en del af livet på alle gårde. Maltkøllen var et hus, hvor man ristede den spirede byg, så den kunne bruges til at brygge øllet. På grund af risiko for ildebrande flyttede man maltkøllen uden for byen. De spæde rester af ruinen fra Elsegårdes maltkølle kan findes vest for den lille sø, som ligger ud mod vejen. Ruinen kan ses fra Elsegårdevej.

Ræven

Blushøjgård har sin helt egen ræv – vi tror han hedder Mikkel. Han har mindst to huler, som vi har kendskab til. Den ene ligger ret beskyttet langt nede i slugten mod stranden – den anden ligger noget højere og er Mikkels udsigtsrecidens, her ser vi dagligt spor efter Mikkel.

Blushøjgård stenen

Kunstneren Knud Pedersen (1925 – 2014) giftede sig ind i Riskjær familien, som er de forrige ejere af Blushøjgård. Under krigen var han initiativtager til Churchill Gruppen. Knud Pedersen har lavet Blushøjgård stenen og har også lavet genforeningsstenen i Elsegårde “city”. Det var hans mål, at gøre kunst tilgængelig for alle. Han grundlagde derfor Kunstbiblioteket i København, som stadig eksisterer – det er også Knud Pedersen, som har grundlagt Filmhøjskolen i Ebeltoft.

Blushøjgård stenen står ved indkørslen til Blushøjgård.

Kalesbakke

På gården ligger også egnens højeste punkt, Kalesbakke 37m, som er fredet. Kalesbakke er et gammelt ord for kælkebakke. Herfra kan man se til bl.a. Samsø, Tunø, Nordfyn, Sejerø og Sjællands Odde samt Norsminde inde på det jyske fastland.

Udgangspunkt for vandre- og cykelture

Blushøjgård er med sin unikke beliggenhed et godt udgangspunkt for vandre- og cykelture i nærområdet. Det er også oplagt at tage på tur i Nationalpark Mols bjerge.